Verpleeghuis Sint Jozef Deventer Verpleeghuis Sint Jozef Deventer

Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen heeft het ontwerp en het bestek gemaakt voor het verpleeghuis met twaalf groepswoningen voor in totaal 96 bewoners.

Het nieuwe verpleeghuis Sint Jozef Deventer is opgedeeld in vier bouwblokken van twee bouwlagen die rondom een binnentuin staan gegroepeerd. Op elke bouwlaag zijn zes woongroepen ondergebracht met elk een eigen entree, acht individuele kamers en een gezamenlijke woonkamer. De hoofdentree, de liften, de trappen en de verbinding met het monument zijn ondergebracht in het tevens nieuw gebouwde paviljoen tussen verpleeghuis en monument. Drie bouwblokken hebben een plat dak en één blok heeft een kap. Aan de buitenzijde ontstaan open hoeken, waardoor het geheel kleinschaliger oogt. Voor de nieuwbouw is echter gekozen om de open hoeken niet, zoals in het beddenhuis, met terugliggende bouwvolumes te vullen, maar met grote balkons op slanke kolommen.

Specificaties

Plaats Deventer
Opdrachtgever Carinova
Jaar 2011
Realisatie 2015-2016
Ontwerp 2009-2014
Projectteam Taco Tuinhof en Albert-Jan Snijders

De buitenzijde van het gebouw heeft een formele uitstraling die past bij de bestaande bebouwing. Het metselwerk is voorzien van een cementsluier waar de steenkleur van het monument soms licht doorheen schemert. Om de lange gevels korter te laten lijken, is op enkele plekken gevarieerd met metselwerkstructuren zoals dat ook in het monument gebeurt. Aan de zijde van de binnentuin is de structuur van de vier bouwblokken kleinschaliger en minder formeel door uitgesneden entreenissen en de optisch verdeling in kleinere blokken. De balustrade van de galerij rond de binnentuin is uitgevoerd in hout dat de patiozijde een warme uitstraling geeft.

In het interieur hebben vooral de gangen en de huiskamers bijzondere aandacht gekregen. Voor een betere oriëntatie en ruimtebeleving voor de bewoners heeft één van de twee gangwanden binnen een woongroep steeds een kleur. De afwerking en inrichting van de huiskamers, individuele kamers en gangen is in nauw overleg met de gebruikersgroep van Carinova en de projectinrichters van Lensen ontworpen om gebouw en inrichting zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.