Nieuws

Herbestemming Huize Sint Antonius te Etten-Leur May 21, 2019

Voor de herbestemming van het Sint Antoniusgebouw in Etten-Leur is het definitief ontwerp afgerond en de aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend. Dit voor Leur karakteristieke gemeentelijke monument is begin vorige eeuw gebouwd als gasthuis, maar al snel daarna in gebruik genomen als psychiatrisch inrichting. In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie ontwerpt Rothuizen twintig appartementen in dit monument, die variƫren in grootte van 80m2 tot circa 160m2. Een uitdagende puzzel met in acht name van de monumentale status van het gebouw.

De plannen voor het Sint Antoniusgebouw maken onderdeel uit van de herontwikkeling van het Hooghuys-terrein van GGz-Breburg tot Van Bergenpark met ruim 200 woningen. De huidige groenstructuur aan het Van Bergenplein wordt doorgezet rondom het monument, waardoor het volledig in een park komt te liggen.

De voorzijde van het gebouw heeft de hoogste monumentale waarde. Hier wordt de gevel alleen gerestaureerd en voorzien van enkele noodzakelijke toegangen tot de woningterrassen op de begane grond. Boven de centrale onderdoorgang die eind vorige eeuw is gemaakt, worden enkele grote balkons aangebracht voor de woningen op de verdiepingen. Aan de zij- en achterkant worden grote balkons en nieuwe dakkapellen toegevoegd. Aan de achterzijde wordt de oorspronkelijke gebouwstructuur weer beter zichtbaar gemaakt door later aangebracht metselwerk te vervangen door glazen puien met daarachter de nieuwe inpandige galerij. Op de bovenste verdieping wordt over de hele lengte van de achtergevel een open galerij met balkons toegevoegd voor de woningen in de kap.