Nieuws

Nieuwe website VAWR december 22, 2020

Op 15 december 2020 werd de nieuwe website van de VAWR gelanceerd! De Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie heeft in samenwerking met haar leden het afgelopen jaar hard gewerkt aan de uitstraling en de zichtbaarheid van het vakgebied van “de restauratie architect”. Rothuizen is lid van deze vakvereniging en enkele van onze erfgoed-projecten zijn zichtbaar op de verenigingswebsite. Karlijn de Wild, restauratiearchitect èn bouwhistoricus bij Rothuizen, is secretaris in het bestuur van de VAWR.

De vereniging zet zich in voor hoogwaardige restauratie en transformatie van monumenten. Alle lid-bureaus hebben zeker één ding gemeen: werken met een focus op het duurzaam en verantwoord behoud van erfgoed in Nederland. Daarin werken zij voortdurend in een spanningsveld tussen verantwoordelijke omgang met monumentaal erfgoed en het behalen van duurzaamheids- en comforteisen van vandaag en in de toekomst.

Rothuizen was in 2006 een van de eerste leden van de VAWR. Wij vinden het van groot belang om een landelijk netwerk te faciliteren waarin architectenbureaus, die een gezamenlijke passie voor (gebouwd) erfgoed hebben, hun vakkennis kunnen delen en vergroten. De vereniging heeft expertise en kwaliteit in zowel restauratie áls ontwerp hoog in het vaandel staan, waarden die wij in onze eigen vakgroep Rothuizen Erfgoed onderstrepen en erkennen.

Alle leden van de VAWR, waaronder Rothuizen, zijn in het bezit van de certificering ‘Erkend restauratie-architectenbureau’. Naast de hernieuwde website en uitstraling van de VAWR, waarin nu tevens een belangrijke rol is gereserveerd voor ontwerpen in een monumentale omgeving, is ook de erkenningsregeling voor gecertificeerde architecten onder de loep genomen. Deze nieuwe uitvoeringsrichtlijn voor restauratievisie en ontwerp m.b.t. transformatie, onderhoud, restauratie en verduurzaming vormt de basis voor een werkwijze waarmee onze restauratie architecten hun werkzaamheden aansturen. De richtlijn zal naar verwachting begin 2021 definitief vastgesteld worden.