Bouw en Techniek Centrum Breda Breda

In 2015 had de Bouwschool Breda zijn intrek genomen in een oude autogarage die was omgebouwd tot praktijkschool. Het ontwerp was van Rothuizen Architecten en Adviseurs. Krap een decennium later is de locatie uitgegroeid uitgegroeid tot hét Bouw en Techniek Centrum Breda met een veel breder aanbod van opleidingen voor de bouw. Naast de Bouwschool bieden de Schildersvakopleiding, Curio en Inframensen opleidingen aan voor bouwkundige vaklui van de toekomst. Daarnaast is er ruimte gezocht voor IW, om installatietechnische opleidingen aan te gaan bieden. Hierdoor is het mogelijk om voor iedere uitvoeringsdiscipline in de bouw op deze plek een opleiding te volgen.

Het centrum is uitgebreid met ca 4.000 m² BVO nieuwbouw tot een totaal van 9.070 m² BVO. De grote omvang van de uitbreiding met de grote praktijkruimte, instructieruimtes en werkplekken maakte het tot een uitdaging om binnen de contouren van het bestemmingsplan te blijven. Nagenoeg het gehele mogelijke bouwvlak werd gevuld, waarbij een puzzel ontstond om een goede toetreding van daglicht te krijgen. Door de toevoeging van een centrale patio en verschillende dakhoogtes is er een licht en open praktijkcentrum gerealiseerd met fijne onderwijsruimtes. De patio vormt tevens samen met de kantine het overduidelijke hart van deze MBO praktijk school. De praktijkhal heeft een prominente plek in de gevel. Door de grote glasvlakken heeft deze hal een fijne sfeer voor de leerling én maakt het techniekonderwijs ook aan de buitenzijde zichtbaar.

Vanaf het begin tot aan de oplevering is Rothuizen bij de opgave betrokken geweest. In eerste instantie bij het inventariseren van de gebruikerswensen en de vertaling naar een functioneel ruimteprogramma en vervolgens een ontwerp. Gedurende dit proces was er een intensieve samenwerking om met alle verschillende MBO onderwijsaanbieders tot één gezamenlijk gedragen ontwerp te komen.

Af en toe schuurde het, maar er was respect voor elkaars inbreng zoals wij altijd bij onze projecten beogen. Exemplarisch voor de goede samenwerking is dat verschillende gewenste praktijkruimtes uiteindelijk hebben geleid tot één grote gedeelde praktijkhal waarin voor verschillende disciplines ruimte is. De opleiders hebben de ambitie om mede hierdoor hun onderwijsprogramma meer op elkaar af te gaan stemmen en intensiever samen te werken.

Specificaties

Plaats Breda
Opdrachtgever Stichting Bouwschool Breda
Ontwerp 2021
Realisatie 2024
Bruto VloerOppervlakte 9.070 m²
Functie Onderwijs
Team Kevin van der Weijden, Pierre Maas, Kees de Jonge, Sietse Kolen

Het ontwerp is geïnspireerd op échte bouwmaterialen. Het gevelontwerp van de nieuwbouw kenmerkt zich door een combinatie van staal, glas en hout dat aansluit op de bestaande – in het oog springende – rode bouwdeel dat reeds in 2015 is getransformeerd. De bestaande luifel is doorgetrokken langs de gevel van de nieuwbouw en begeleidt zo de bezoekers naar de hoofdingang. Het gevelontwerp is relatief eenvoudig, maar doeltreffend van opzet. Ondanks dat het grote gevelvlakken maken de materialisatie en vorm van de gevelopeningen het een dynamisch geheel.

Het interieur van het bestaande bouwdeel is volledig vernieuwd en oogt lichter, frisser en ruimtelijker. De entree voelt na de verbouwing, ondanks een zeer beperkte plafondhoogte, een stuk ruimer van opzet. Dat komt door het zicht op de patio, herindeling van de ruimte en nieuwe frisse kleuren in de vloer- en plafondafwerking. Voor het interieurontwerp is er intensief samengewerkt met interieurarchitectes Miep Collin en Margreet Leber. In de nieuwbouw springt de gevlinderde betonvloer in het oog als zichtbaar bouwmateriaal, net als het gebruik van multiplex en OSB. Constructies en installaties zijn grotendeels zichtwerk, het vakwerk mag gezien worden! Zeker omdat tijdens de bouw leerlingen erbij zijn betrokken en als onderdeel van hun opleiding hebben meegewerkt aan de bouw onder toezicht van de aannemer Breda Bouw en de leerlingbegeleiders.

In het proces is het door Rothuizen vervaardigde bouwkundige BIM-model gebruikt om het ontwerp van de constructie en installaties in te integreren. De installaties zijn volledig vernieuwd en verduurzaamd. Hierbij is er veel van de bestaande inrichting hergebruikt zoals het systeemplafond en paneelwanden.

Het Bouw en Techniek Centrum biedt voltijd MBO-vakopleidingen aan, maar ook veel deeltijd opleidingen waar leerlingen werkzaam zijn bij een werkleerbedrijf. Hierdoor komen er bovengemiddeld veel leerlingen met een bedrijfsauto naar de opleiding en was er een uitdagende opgave om een grote hoeveelheid parkeerplaatsen op het eigen terrein op te lossen. In combinatie met de benodigde buitenruimte voor het praktijkonderwijs was het een complexe puzzel die samen met MTD landschapsarchitecten is gelegd. Hierbij is het terrein nagenoeg volledig circulair ingericht door gebruik te maken van al het straatwerk dat moest wijken voor de uitbreiding. Zelfs de bomen die moesten wijken hebben hun weg terug gevonden naar de patio het buitenterrein. De waterberging is met een innovatief systeem onder de rijbaan weggewerkt en zorgt ervoor dat er ondanks de toegenomen verharding voldoende waterretentie is.

Dit sluit aan op de actuele duurzaamheidsthema’s. Om hierop in te spelen heeft de gemeente Breda de Bouwschool samen met IW en Wij Techniek op deze locatie de EnergieCampus Breda op laten richten om mensen naar werk te begeleiden in de energiesector. Het gebouw is op 14 november 2024 officieel geopend en klaar om de vaklui van de toekomst gaan op te leiden!