Duurzaamheid

Rothuizen ontwerpt circulair gebouw March 10, 2017

Rijkswaterstaatsgebouw wordt jeugdkliniek GGZ

Rothuizen heeft de opdracht gekregen de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge te ontwerpen. Het bijzondere aan dit project is dat bruikbare onderdelen van het Rijkswaterstaatsgebouw in Terneuzen als uitgangspunt genomen zijn voor het ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek.

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat leeg en moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In dit districtskantoor zijn veel hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland.

In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld, zo behouden de hergebruikte materialen hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreƫerd. In het ontwerp voor Emergis zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Het is voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal worden hergebruikt en dat een GGZ-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie.

Niet alle materialen zijn passend voor de kinder- en jeugdkliniek. Het Bredase bedrijf New Horizon Urban Mining ontmantelt het pand en zorgt er voor dat alle materialen en grondstoffen een traceerbare nieuwe bestemming krijgen