Bossche Vakschool 's-Hertogenbosch

De Bossche Vakschool is trots op haar leerlingen én trots op haar nieuwe gebouw. Voorheen lag de school verscholen, maar vanaf de Hervensebaan kijk je nu direct bij de grote praktijkruimtes en de aula naar binnen. Daar zie je leerlingen van de clusters Voertuigentechniek, Horeca en Zorg en het leerlingen restaurant Tasty. Het ontwerp bestaat uit een flexibel indeelbare haak van speels metselwerk waarin alle instructielokalen en leerpleinen zijn gelegen. Tegen deze haak aan liggen drie waaiervormige volumes opgebouwd uit een robuuste houtconstructie met veel glas en uitstekende daken die als luifels dienen. De op het terrein gelegen gymzalen zijn circulair verbouwd waarop duidelijk zichtbaar een graffiti is aangebracht die een groot deel van de gevel vult. De gebouwen stralen samen met de groene daken en buitenruimte het motto uit: ‘de juiste plek voor slimme handen’.

De haak en de waaierende volumes waren in 2019 al onderdeel van de winnende visie die architecten Pierre Maas en Eefje Rikhof presenteerden aan het team. Het beantwoordde de vraag naar meer verbondenheid met de omgeving, zichtbaar zijn en leerlingen trots op hun school en vak laten zijn. Bij de start van het ontwerpproces hebben zij in een aantal sessies met een afvaardiging van het docententeam deze visie doorontwikkeld tot een ontwerp dat aansluit op alle wensen. Samen met het ontwerpteam is het ontwerp constructief, installatietechnisch en bouwfysisch gegroeid tot een zeer duurzame school met een prettig binnenklimaat.

De luifels met de houten constructie zijn de eyecatcher, maar maken samen met de zichtbaar aanwezige installatietechniek voor de leerlingen ook duidelijk waar hun handen in de toekomst nodig zijn. De akoestische panelen, balies en tribunetrap completeren het tot een school met een hele warme sfeer, waar leerlingen en docenten zich thuis voelen.

Specificaties

Plaats 's-Hertogenbosch
Opdrachtgever Ons Middelbaar Onderwijs
Ontwerp 2019-2020
Realisatie 2020-2021
Bruto Vloeroppervlakte 8.553 m²
Functie Onderwijs
Team Pierre Maas, Eefje Rikhof, Kevin van der Weijden, Sietse Kolen, Daco van houte, Maurice Bijl, Ernst-Jan Pals
“Het is fijn dat er met zo’n mooie school meer aandacht is voor vakmanschap en hoe belangrijk het is om op deze manier het onderwijs aan te kunnen bieden.” - Architect Eefje Rikhof

Onderwijsomgeving

Het gebouw stimuleert in al zijn vormen, materialen en kleuren een dynamische en warme onderwijsomgeving. Het interieur is samen met Visker Interieurbouw binnen een krap budget gerealiseerd. Door robuuste materialen te kiezen, die tevens voor een zeer prettige akoestiek zorgen, stimuleert het gebouw de leerling zich veilig en thuis te voelen. De praktijkruimtes van Techniek, Zorg, Welzijn en Horeca liggen aan de ronde gevels en laten zien wat ze in huis hebben. De houtconstructie met haar eigen radiale structuur maakt deze lokalen ruimtelijk interessant. Er is niet alleen sprake van transparantie naar buiten, maar ook intern. Vanuit de aula zie je niet alleen de praktijkruimtes, maar ook de lerarenkamer en de ‘greenroom’ van Dienstverlening en Producten. Iedereen die hier leert en werkt mag trots zijn en dat mag gezien worden.

De haak van metselwerk heeft een speels dubbel halfsteens verband dat ook terugkomt in het tegelwerk van de toiletten. De kleuraccenten van de tegels in de toiletten helpen bij de oriëntatie of afspreekplek met je vrienden. De leerpleinen beneden en op de verdieping zijn flexibel indeelbaar en kunnen voor zowel groepswerk als individueel werk worden gebruikt.

De bestaande drie gymzalen zijn omgebouwd naar twee gymzalen met daarnaast een bijzonder TechLab waar leerlingen van de basisschool warm worden gemaakt voor techniek. Deze ruimte is in de bestaande gymzaal ingebouwd met behoud van de vloer en een heel bijzonder kunstwerk van Eppo Doeve ‘Voor de Industrie’, dat oorspronkelijk voor de MTS in Den Bosch is ontworpen met allerlei symboliek naar techniek en de stad Den Bosch. De gevels van de gymzaal zijn voorzien van enorme graffiti van het kunstenaarscollectief Kings of Color uit Den Bosch. Ook hierin zijn allerlei verwijzingen naar de school en techniek te vinden.

Met het vernieuwde gebouw hoopt rector Fleur Cerini jongeren enthousiast te maken voor het techniekonderwijs, waarvoor de belangstelling helaas al jaren daalt.