Joint Research Center Zeeland Middelburg

Het Joint Research Center Zeeland initieert Zeeuwse samenwerkingen als nooit tevoren

Wie over de Schroebrug Middelburg inrijdt, ziet het direct: het gloednieuwe Joint Research Center Zeeland (JRCZ). Door de grote glazen wand kunnen voorbijgangers zien wat zich binnen afspeelt. Wat dat precies is? In het gebouw werken studenten van Scalda, de HZ, University College Roosevelt (UCR), onderzoekers en bedrijven samen aan vraagstukken uit ons Deltagebied. Een unieke samenwerking, dat vraagt om een uniek gebouw. Het ontwerp is van Rothuizen Architecten en Adviseurs en Rothuizen BouwMeesterPro realiseerde het JRCZ, in samenwerking met regionale ketenpartners.

De glazen wand van het JRCZ is kenmerkend. Het weerspiegelt een belangrijk uitgangspunt van het gebouw: transparantie. Opdrachtgever HZ University of Applied Sciences (HZ) wil dat de buitenwereld kan zien wat er ín het gebouw gebeurt. Het onderzoeksinstituut heeft namelijk een belangrijke maatschappelijke rol.

Wie langer naar het gebouw kijkt, ziet dat de gevel ook bijdraagt aan dit uitgangspunt. In het groot staan de onderzoeksthema’s op de gevel: water, energy, food, biobased economy. Op deze manier spreekt het gebouw letterlijk uit wat zich binnen afspeelt. Het subtiele verschil in glans van de gevelafwerking en de letterlijke beweging in de gevel, maakt dat je blijft kijken.

State of the art onderzoeksinstituut

Een bijzonder gebouw is het JRCZ zeker. Het is een state of the art onderzoeksinstituut met tientallen innovatieve laboratoria en practicumruimtes, toegespitst op de domeinen chemie, data sciences, engineering en ecologie. De laboratoria en practicumruimtes zijn volledig ingericht naar wens van de gebruikers die straks hun kennis gaan overdragen: de docenten en onderzoekers. Deze groep had een heel belangrijke stem in de realisatie van het gebouw. Van de hoeveelheid zuurkasten tot aan de kwaliteit van de installaties.

Het JRCZ is een state of the art onderzoeksinstituut met innovatieve laboratoria en practicumruimtes

Veranderende wensen

Docenten en onderzoekers zijn er veel. Wensen dus ook. En inzichten vanuit de onderwijssector veranderen continu. Flexibiliteit bij de aannemer was dus belangrijk, zodat alle wensen en inzichten van de docenten en onderzoekers doorgevoerd konden worden. BouwMeesterPro, onderdeel van Rothuizen, bood deze flexibiliteit. Zónder het budget te overschrijden.

BouwMeesterPro x JRCZ

BouwMeesterPro nam het project vanaf het voorlopig ontwerp ‘risicodragend’ aan. Dat betekent dat BouwMeesterPro als aannemer verantwoordelijk was voor de kwaliteit, planning én het budget.

Wilt u meer weten over de precieze gang van zaken,
leest u dan hier verder: JRCZ


Samenwerking start met een kop koffie

Naast transparantie is ook samenwerking een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp.

Wie het gebouw binnenstapt, begrijpt direct hoe samenwerking centraal staat. De inkomsthal is een grote, open ruimte met een hoog plafond. Middenin deze centrale hal staat een ‘ontmoetingsmeubel’. Architect Ben Westenburger van Rothuizen Architecten legt de gedachte hierachter uit. “Omdat er zoveel gebruikers van verschillende scholen en bedrijven gaan samenwerken, móeten zij elkaar ontmoeten. Dat doe je door samen koffie te drinken, een praatje te maken.”

Geen onderzoekers in aparte kamertjes

De centrale hal ademt samenwerking. Loop verder het gebouw in, de trap op, en de focus op samenwerking wordt nog duidelijker. Ben: “Door het hele gebouw zijn zogenoemde ‘makerspaces’ te vinden. Dit zijn open ruimtes waar in groepen samengewerkt kan worden. Onderzoekers die alleen in een kamertje werken? Dat gebeurt niet in het JRCZ.”

 Aansluiting met de Bolwerken

Het JRCZ gaat niet alleen mooi op tussen de omliggende gebouwen, zoals de Rechtbank, de Schroebrug en het gebouw van Rijkswaterstaat. Het sluit ook goed aan op de natuurlijke omgeving. Belangrijk, want het gebouw staat aan het begin van de Bolwerken: een rijksmonument in de vorm van een park dat de hele stad omcirkeld. Ben: “Het dakterras met veel groen is te bereiken via een trap die spiraalvormig langs het gebouw loopt. Dit terras verbindt het JRCZ en de Bolwerken. En het mooie is: het dakterras is multifunctioneel. Gebruikers kunnen er ontspannen, studeren of onderzoek doen naar bijvoorbeeld weersinvloeden.”

Specificaties

Plaats Middelburg
Opdrachtgever HZ University of Applied Sciences
Ontwerp 2018
Realisatie 2021-2022
Bruto Vloeroppervlakte 4. 500 m²
Functie Onderwijs
Team Ben Westenburger, Dick Schuit, Arnold Bolders, Onno Potters, Adri Alewijnse, Tenere Middelhoek, Daco van Houte, Sjoerd den Nooijer, Nima Entesari, Kevin van der Weijden