De Rotonde Heerhugowaard

Aan de rand van Heerhugowaard in het groen ligt Kliniek De Rotonde. In opdracht van Esdégé-Reigersdaal heeft Rothuizen zowel het bestemmingsplan, het inrichtingsplan als het ontwerp voor het gebouw gemaakt. De Rotonde is gespecialiseerd in klinische behandeling, crisisopvang en tijdelijk verblijf voor mensen vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking in combinatie met psychopathologie. De behandeling is erop gericht dat de cliënt kan floreren met zijn of haar systeem binnen de samenleving.

Het ontwerp sluit met haar functionele indeling aan op deze behandeling. Dit is gedaan door op een natuurlijke manier meer of mindere mate van vrijheid aan de cliënten te geven. En daarnaast binnen het gebouw een prettige healing environment te creëren door veel daglicht, zicht naar buiten en natuurlijke kleuren en materialen te gebruiken. Doel is dat cliënten binnen een aantal weken of maanden weer zelfstandig gaan wonen. Binnen de woongroepen hebben cliënten ieder hun eigen studio met sanitair. De entreedeuren van deze studio’s komen uit in een loopzone van de centrale woonkamers. Daardoor is er veel ruimte om je eigen route te bepalen en confrontaties uit de weg te gaan, maar is er ook veel overzicht voor het personeel.

Het ontwerp kenmerkt zich door een U-vorm met in het midden een centrale gang van waaruit de twee woongroepen, semi zelfstandige wooneenheden en een activiteitencentrum worden verbonden. De gevels bestaan uit licht metselwerk die overgaan in verticale houten geveldelen rondom de binnentuinen. Deze houten geveldelen lopen ook door naar binnen in de centrale hal, waardoor de verbinding tussen binnen en buiten versterkt wordt.

De zaal voor psychomotorische therapie is aan de binnenzijde op een simpele, maar doeltreffende manier, met houten geperforeerde platen akoestisch zeer prettig om te verblijven. Daarnaast brengt het verspringende metselwerk bij deze nagenoeg dichte massa extra detail en schaduwwerking.

In een bouwteam is na het Definitief Ontwerp het project door Rothuizen verder uitgewerkt tot uitvoeringsgereed ontwerp. Tijdens de uitvoering heeft Rothuizen in nauwe samenwerking met het team, de kleuren en afwerkingen binnen afgestemd. Tijdens de bouw, uitgevoerd door Kesselaar & Zn, hebben wij de esthetische begeleiding en nog aanvullend de melding Brandveilig gebruik gedaan.

Specificaties

Plaats Heerhugowaard
Opdrachtgever Esdégé-Reigersdaal 
Ontwerp 2018-2021
Realisatie 2221-2022
Bruto Vloeroppervlakte 2300 m²
Functie Zorg
Team Eefje Rikhof, Taco Tuinhof, Gerard van de Berge, Kees de Jonge