Nieuws

Presentatie Karlijn de Wild tijdens Natuursteenplatform april 18, 2019

Afgelopen vrijdag 12 april heeft collega Karlijn de Wild de tussenstand van het bouwhistorisch onderzoek aan de Utrechtse Domtoren gepresenteerd tijdens het Natuursteenplatform van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Karlijn werkt als bouwhistoricus samen met de gemeente-afdeling Erfgoed Utrecht aan het onderzoek naar de bouwgeschiedenis van de Domtoren. Daarbij beantwoordt ze met name belangrijke restauratievragen voor de plannen die Rothuizen momenteel samen met gemeente en aannemer maakt voor de grote restauratie van de Domtoren. Het is de bedoeling dat de toren de aankomende jaren gerestaureerd gaat worden, en een groot onderdeel van deze opgave is het aanpakken van natuursteen.

Op het natuursteenplatform werden enkele bijzondere ontdekkingen door onze bouwhistoricus nader toegelicht. Zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van misschien 750 jaar oude Römer tufsteen helemaal in het bovenste puntje van de Domtoren. Momenteel wordt daarom samen met natuursteen experts nader onderzocht hoe oud deze bouwmaterialen werkelijk zijn, en of er mogelijkheden zijn om de stenen te behouden dan wel te herstellen.