Abel Tasman Erf Heerhugowaard

In Heerhugowaard is in opdracht van Esdégé Reigersdaal een nieuwe woonzorglocatie ontworpen en gerealiseerd door Rothuizen. De doelgroep bestaat uit volwassenen met gedragsproblemen die behoefte hebben aan een veilige, de-escalerende omgeving. Hiervoor is een ontwerp gemaakt met 22 appartementen, een hoofdgebouw en werkplaats.

Het project is gelegen op het voormalige achtererf van een traditionele Noord-Hollandse stolpboerderij. Een belangrijke vereiste in het ontwerp was om een volledig omsloten binnenterrein te realiseren. Daarom is de bebouwing zoveel mogelijk aaneengesloten gepositioneerd rondom de binnenplaats. De hoofdgebouwen en appartementen worden onderbroken door lagere bergingen.

Ontwerpvisie

In de gesprekken met de opdrachtgever voerden de woorden ‘veiligheid’ en ‘prettig wonen’ de boventoon. Aan ons als architect de vraag hoe deze te combineren. De organisatie van de kleine wooneenheden is puur door functionele (veiligheids-)eisen vormgegeven. Door in de architectuur te werken met kleine eenheden en lessenaarsdaken is het plan ingepast in zijn omgeving, maar geeft het tevens een kleinschalige indruk.

De binnenplaats vormt het hart van het complex en biedt ruimte voor sport en ontspanning. Het ontwerp en de keuzes voor materialisering maken het een prettige en toch ook zachte ruimte, ondanks het omsloten karakter. Het gehele terrein heeft één centrale toegang en wordt omkaderd door brede sloten met begroeiing langs de waterkant.

Specificaties

Plaats Heerhugowaard
Opdrachtgever Esdégé-Reigersdaal
Ontwerp 2015
Realisatie 2019
Bruto Vloeroppervlakte 2.500 m²
Functie Wonen, zorg
Team Arnold Bolders, Dick Schuit

Architectuur

De architectuur kenmerkt zich door gebruik te maken van stijlkenmerken van erfbebouwing die voor de landelijke omgeving zo kenmerkend is. Ruwe antraciet houten gevels in combinatie met helder oranje dakpannen zorgen ervoor dat de twee hoofdgebouwen zich niet enkel door hun volume onderscheiden. De gevelopeningen zijn zoveel mogelijk geclusterd om de schuuruitstraling te versterken. Hierdoor was het mogelijk om twee (grotendeels) blinde kopgevels te maken die de traditionele vorm extra benadrukken.

De appartementen zijn buitenom bekleed met grijze stalen golfplaten op zowel het schuine dak als de gevel. Deze afwerking refereert samen met de grote ritmische openingen aan eenvoudige stallen. De gevels aan de binnenplaats wijken hier van af en zijn bekleed met een warme zandkleurige steenstrip. Grote betonnen kaders vormen duidelijke voordeuren van de verschillende appartementen.

De sobere, zorgvuldig uitgevoerde detaillering completeert het geheel. In het ontwerp is rekening gehouden met het voorkomen van overklimbaarheid en het waarborgen van de veiligheid van de cliënten en zorgverleners.

Programma

De toegang tot de binnenplaats verloopt gecontroleerd via het hoofdgebouw. Op de begane grond zijn verder een algemene ruimte met open keuken en HIC (High Intensive Care) te vinden. De buitenruimte van de HIC is geïntegreerd in het hoofdvolume. Een vide boven de open keuken verschaft de begane grond van veel ruimtelijkheid. In de hoge kap van de verdieping zijn de kantoorruimten, ruimte voor de slaapwacht en techniekruimte gelegen. Vanuit de begane grond en slaapwacht is er veel zicht op de binnenplaats.

Dankzij de BouwMeesterPro-methode was het mogelijk om de indeling van het hoofdgebouw gedurende het bouwproces aan te passen. Daardoor konden de gebruikers tijdens de bouw daadwerkelijk ervaren hoe de ruimtes zouden worden en de juiste keuzes maken.

De werkplaats bestaat op de begane grond uit twee kleinere werkplaatsen met eigen voorzieningen die worden gescheiden door een kantoor van de werkplaatsmedewerker. De verdieping biedt ruimte aan een techniekruimte en grote multifunctionele ruimte die voor verschillende doeleinden kan worden ingezet.

In het interieurontwerp, gemaakt door Berith Keiser Ontwerpen in samenwerking met Rothuizen, vormt het omliggende landschap het vertrekpunt. Het interieur sluit hierdoor zeer goed aan op de architectuur en geeft het geheel een sterke extra laag.