An Noer School Alphen aan den Rijn

In juni 2012 heeft de combinatie Rinus Roovers Architect en Rothuizen Architecten en Adviseurs de Europese architectenselectie gewonnen voor een combinatie van een multifunctionele accommodatie met evenementenplein.

De school bestaat uit 15 groepen en is uitbreidbaar met 4 groepen op de verdieping. De gymzaal is volledig afzonderlijk afsluitbaar en dus ook apart verhuurbaar. Het ontwerp is door deze basisopzet flexibel en multifunctioneel.

Er is gekozen voor een concept van een op zichzelf staand, compact en paviljoenachtig gebouw van twee bouwlagen in een groen park. Deze groene buitenruimte is tevens door het ontwerpteam ontworpen.

Het gebouwontwerp heeft de vorm van een plectrum en is alzijdig georiënteerd met zachte overstekende rondingen op de hoeken. De buitenruimte van de school is onderdeel van het buurtplein en krijgt een openbaar karakter. Doordat er veel groen is behouden – de locatie kenmerkt zich door de aanwezigheid van grote volwassen bomen – is het buurtplein parkachtig ingericht. Het terrein wordt vormgegeven met verhoogde parkranden in boogvorm waardoor er een ruimtelijk samenhangend geheel ontstaat tussen gebouw en plein. Een groendak vormt de vijfde gevel voor de omliggende hoge flats.

Rothuizen Architecten en Adviseurs heeft het project geëngineerd en Rothuizen BouwmeesterPro heeft de school gerealiseerd.

Specificaties

Plaats Alphen aan den Rijn
Opdrachtgever Gemeente Alphen aan den Rijn
Realisatie Juni 2017
Functie Onderwijs
Bruto Vloeroppervlakte 2.300 m²
Projectteam Dick Schuit, Arnold Bolders, Sven de Kam, Adri Alewijnse