Blauwe Sluis Steenbergen

Waar de Cruijslandse Kreken aansluiten op de Steenberge Vliet bevindt zich de Blauwe Sluis. Vanaf de zeventiende eeuw werd dit punt gebruikt om het achterliggende gebied te inunderen. Nu is het een recreatieve uitvalsbasis om het gebied te verkennen.

Het huidige sluiscomplex dateert uit 1822 en ligt als een soort eiland tussen de twee waterlopen. De Blauwe Sluis is onderdeel van de Zuiderwaterlinie én aangeduid als belevingspoort. Echter, het gebied was anno 2015 overwoekerd, vervallen en moeilijk begaanbaar. Bovendien wordt het complex door een doorgaande weg met fietspad in tweeën gesneden.

Rothuizen heeft samen met Buro Kreek enzo en RO&AD Architecten een inrichtingsplan gemaakt voor de Blauwe Sluis. De belangrijkste uitgangspunten waren het beter zichtbaar en toegankelijk maken van het sluizencomplex en het verbinden van de twee helften. Hiertoe is een deel van de bomen en het struweel verwijderd en werden hekwerken verwijderd en verplaatst. Het toevoegen van multifunctionele steigers vormt de grootste ingreep: twee houten steigers gaan over in een picknicktafel en een trap, om vervolgens aan de andere kant van de doorgaande weg weer te veranderen in een picknicktafel en te eindigen als vlonder in de kreek. Zo worden beide delen verbonden en worden er diverse recreatieve mogelijkheden geboden, zoals wandelen, vissen en kanoën.

De voormalige sluis is voorzien van een kanosleeppad en een aanlegplaats, zodat het niet langer een barrière vormt, maar een verbinding tussen de Steenbergse Vliet en de kreken.

Nadat het inrichtingsplan door alle partijen is goedgekeurd, heeft Rothuizen het vertaald naar een definitief ontwerp en technisch ontwerp, inclusief doorsneden en details.

Specificaties

Plaatsnaam Steenbergen
Opdrachtgever Gemeente Steenbergen
Ontwerp 2015-2016
Realisatie 2017
Opgave Recreatie en Landschap
Team Ernst-Jan Pals
In samenwerking met Buro Kreek enzo en RO&AD Architecten