Het Zellebergenkwartier Oudenbosch

Met de BouwmeesterPro-methode heeft Rothuizen het ontwerp en de realisatie verzorgd van de Zellebergen en het nabijgelegen Oostkwartier tot één zorgcomplex: Het Zellebergenkwartier. Het project laat zien hoe met een eenvoudige ingreep twee bestaande gebouwen verbonden kunnen worden en zowel in uiterlijk als in beleving een compleet eigentijdse uitstraling krijgen. De Zellebergen, opgeleverd in 2012 naar ons eigen ontwerp, heeft een nieuwe hoofdentree gekregen die in verbinding staat met het nabijgelegen Oostkwartier. De verbindingsgang betrekt ook het gerenoveerde bouwblok, daterend uit de jaren ’60, bij het complex. Binnen dit project zijn de 48 appartementen in dit bouwblok verbouwd tot zorgappartementen. Het gehele gebouw is verduurzaamd en opgewaardeerd voor de komende vijftig jaar.

Spil in de herstructurering is de nieuwe verbindingsgang die aansluit op de centrale as van De Zellebergen, de servicevleugel van het Oostkwartier en het gerenoveerde bouwblok. Hierdoor ontstaat een publieke buitenruimte die een nieuw voorplein vormt en een besloten buitenruimte (tuin) die toegankelijk is voor de bewoners. Door de twee ‘armen’ die vanuit weerszijde komen ten opzichte van elkaar te verschuiven ontstaat is de nieuwe hoofdentree gevormd. Met behulp van gesloten houten gevels en transparante glazen gevels wordt in de interne structuur een hiërarchie aangebracht waarbij de focus komt te liggen op óf het entreegebied óf de binnentuin. Dit wordt versterkt door een hoogteverschil tussen beide ‘armen’, het deel dat aansluit op De Zellebergen en het gerenoveerde bouwblok is hoger.

Specificaties

Plaats Oudenbosch
Opdrachtgever Stichting Groenhuysen
Ontwerp 2016-2017
Realisatie 2018-2019
Bruto Vloeroppervlakte 4.800 m²
Functie wonen en zorg
Team Kevin van der Weijden, Arnold Bolders, Pierre Maas, Dick Schuit, Niels Coppoolse, Petula de Smit, Lies Bekkenkamp, Sven de Kam en Bram Rog

De houten gevel loopt door voor de bestaande gedateerde gevel van het Oostkwartier om het geheel een nieuw fris aanzicht te geven. De servicevleugel van het Oostkwartier is volledig verbouwd om als nieuwe entree voor dit deel te fungeren. De donkere en smalle centrale corridor heeft plaatsgemaakt voor een ruime gang langs de gevel met zicht op de binnentuin. Bovendien zijn op deze plek en in de verbindingsgang nieuwe overleg- en werkplekken gerealiseerd.

Het gerenoveerde bouwblok bestaat uit vier lagen met elk 12 appartementen ontsloten door een corridor. De appartementen zijn volledig gestript en verbouwd tot ruime 2-kamer zorgappartementen. Er is een aanbouw gemaakt met een nieuwe entree, een trappenhuis inclusief lift en per verdieping een gedeelde huiskamer. Het bouwblok is met de beschikbare middelen zoveel mogelijk verduurzaamd. Alle kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen met hoogwaardig isolerend glas, het dak is opnieuw geïsoleerd, er zijn zonnepanelen en -boilers geplaatst en het gebouw is voorzien van een compleet nieuwe installatie met lage temperatuurverwarming en weersafhankelijk aangestuurde zonwering. De metselwerk gevel is volledig gereinigd, het gebouw kan er de komende 50 jaar weer tegenaan!