Herbestemming Huize Sint Antonius Etten-Leur

Het Sint Antoniusgebouw in Etten-Leur is een voor het Leurse dorpscentrum karakteristiek gemeentelijk monument met een rijke historie. Het is begin vorige eeuw gebouwd als gasthuis, maar al snel daarna in gebruik genomen als psychiatrische inrichting. Vanaf 2013 is een deel van het gebouw ook ingericht als Huysmuseum dat gewijd is aan de psychiatrie. Voor de Nederlandse Bouw Unie heeft Rothuizen Architecten Adviseurs hier twintig appartementen in ontworpen die in grootte variëren van circa 80m2 tot 140m2.

De plannen voor het Sint Antoniusgebouw maken onderdeel uit van de herontwikkeling van een deel van het Hooghuys terrein van GGz Breburg tot het Van Bergenpark met ruim 200 woningen. De bestaande groenstructuur aan het Van Bergenplein is doorgezet rondom het monument, waardoor het volledig in een park komt te liggen.

Specificaties

Plaats Etten-Leur
Opdrachtgever Nederlandse Bouw Unie
Ontwerp 2018-2019
Realisatie 2020-2021
Bruto Vloeroppervlakte 3.365 m²
Functie wonen
Team Pierre Maas, Albert-Jan Snijders en Gerard van den Berge

De voorzijde van het gebouw heeft de hoogste monumentale waarde. Hier is de gevel alleen gerestaureerd en voorzien van enkele noodzakelijke toegangen tot de woningterrassen op de begane grond. Boven de centrale onderdoorgang die eind vorige eeuw is gemaakt, zijn enkele grote balkons aangebracht voor de woningen op de verschillende verdiepingen. Ook aan de zij- en achterkant zijn riante balkons en nieuwe dakkapellen geplaatst. Aan de achterzijde is de oorspronkelijke gebouwstructuur weer beter zichtbaar gemaakt door later aangebracht metselwerk te vervangen door glazen puien met daarachter de nieuwe inpandige galerij. Op de bovenste verdieping is over de hele lengte van de achtergevel een open galerij met balkons toegevoegd voor de woningen in de kap.

De herbestemming van een gebouw als Sint Antonius past goed in onze visie op duurzaam omgaan met de gebouwde omgeving en ons erfgoed. Hoewel nieuwbouw vaak meer ontwerpvrijheid geeft, levert het behouden van een mooi en goed gebouw als dit meer voldoening, met een geweldige uitstraling op de koop toe.