Traditioneel én eigentijds verpleeghuis voor Carinova Verpleeghuis Sint Jozef Deventer

Rothuizen zag zich voor de nieuwbouw van het verpleeghuis St. Jozef in Deventer geconfronteerd met een complex vraagstuk. Het oude St. Jozef ziekenhuis, dat op hetzelfde terrein staat, is erkend als monument en werd herbestemd tot hoofdkantoor van Carinova. De voormalige verpleegvleugel van het oude ziekenhuis was niet erkend als monument en als gebouwstructuur niet bruikbaar meer als verpleeghuis. Om die reden moest deze  vervangen worden door nieuwbouw.

Collega Albert-Jan (architect) beet zich vast in dit vraagstuk. Want: Hoe komen we tot een ontwerp voor de nieuwbouwlocatie van het verpleeghuis dat complementair is aan het oude ziekenhuis?

 

Specificaties

Plaats Deventer
Opdrachtgever Carinova
Jaar 2011
Realisatie 2015-2016
Ontwerp 2009-2014
Projectteam Taco Tuinhof, Albert-Jan Snijders, Daco van Houte
Je wilt met een passende oplossing komen waarbij de nieuwe locatie weliswaar eigentijds en fris is, maar dat niet concurreert met het monument. Oud en nieuw moeten samen één geheel vormen. - Architect Albert-Jan Snijders

Intensieve samenwerking

Een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen was hierbij noodzakelijk. Albert-Jan vertelt hierover: “Dit was geen project waarbij wij ons eigen plan konden trekken. Een ander bureau was namelijk verantwoordelijk voor de herbestemming van het oude ziekenhuis en de supervisie over het gehele terrein. De wensen van opdrachtgever, supervisor en monumentencommisie, de plannen voor het oude ziekenhuis, maar ook onze eigen visie moesten samenkomen in dit ontwerp. Je wilt immers met een passende oplossing komen waarbij de nieuwe locatie weliswaar eigentijds en fris is, maar dat niet concurreert met het monument. Oud en nieuw moeten samen één geheel vormen.”

Opbouw nieuw verpleeghuis

Het nieuwe verpleeghuis is opgedeeld in vier bouwblokken van twee bouwlagen die rondom een binnentuin staan gegroepeerd. Op elke bouwlaag zijn zes woongroepen ondergebracht met elk een eigen entree, acht individuele kamers en een gezamenlijke woonkamer. De hoofdentree, de liften, de trappen en de verbinding met het monument zijn ondergebracht in het tevens nieuw gebouwde paviljoen tussen verpleeghuis en monument. Drie bouwblokken hebben een plat dak en één blok heeft een kap. Aan de buitenzijde ontstaan open hoeken, waardoor het geheel kleinschaliger oogt. Voor de nieuwbouw is echter gekozen om de open hoeken niet, zoals in het beddenhuis, met terugliggende bouwvolumes te vullen, maar met grote balkons op slanke kolommen.

 

Aansluiting bij monument

De buitenzijde van het gebouw heeft een formele uitstraling die past bij de bestaande bebouwing. Het metselwerk is voorzien van een cementsluier waar de steenkleur van het monument soms licht doorheen schemert. Om de lange gevels korter te laten lijken, is op enkele plekken gevarieerd met metselwerkstructuren zoals dat ook in het monument gebeurt. Aan de zijde van de binnentuin is de structuur van de vier bouwblokken kleinschaliger en minder formeel door uitgesneden entreenissen en de optisch verdeling in kleinere blokken. De balustrade van de galerij rond de binnentuin is uitgevoerd in hout dat de patiozijde een warme uitstraling geeft.

“Hoewel we ons bevonden in een complex speelveld, hebben we een mooie locatie opgeleverd dat voldoet aan alle eisen. Een bijzonder en uitdagend project dat gelukkig ook naar volle tevredenheid van Carinova is afgerond.”