Appartementencomplex als blikvanger vanaf Bredaas spoor Breda

De eerste aanblik op een stad vanuit de trein is vaak wat troosteloos. Saaie achterkanten van gebouwen, industrie of braakliggend terrein. Maar niet in Breda: De Belcrumpoort, het nieuwe appartementencomplex vlak naast het Bredase station, is samen met het groene coulissenlandschap de blikvanger vanaf het spoor. De kavel is ingesloten door verschillende verkeersstructuren; fietspaden, wegen, spoor en buspassage. Door het coulissenlandschap en de kwaliteit van de binnenhoven ontstaat een prettige woonomgeving vlak naast het station. Rothuizen heeft De Belcrumpoort van schets tot en met uitvoeringsgereed ontwerp uitgewerkt inclusief de inrichting van het landschap. Tevens hebben wij de directievoering en het RO-traject met bijbehorende bestemmingsplanprocedure verzorgd.

Wensen van de opdrachtgever

Eefje Rikhof was als architect vanuit Rothuizen betrokken bij dit mooie project. Bij ieder project is het weer even belangrijk om de eisen van de opdrachtgever te verbinden met de wensen van de eindgebruiker. “Het coulissenlandschap; een groene lobby voor de stad, was een strikte eis die al vastlag in het masterplan voor de hele spoorzone”, vertelt Eefje. “Het ontwerp van het gebouw gaat een directe relatie aan met het coulissenlandschap. Door de verstaffeling van het gebouw en het omlaag zakken van het landschap, sluiten gebouw, landschap en busbaan op een zachte manier op elkaar aan.”

Specificaties

Plaats Breda
Opdrachtgever Thes Nederland NV.
Ontwerp 2018
Realisatie 2021-2022
Bruto vloeroppervlakte 12.570 m²
Functie Retail & wonen
Team Pierre Maas, Eefje Rikhof, Albert-Jan Snijders, Manon Frankhuizen, Ernst-Jan Pals, Kevin van der Weijden, Gerard van den Berge, Sven de Kam

Programma

In het gebouw zijn 118 woningen en een supermarkt gehuisvest met bijbehorend twee-laags parkeren. Parkeren voor de supermarkt gebeurt op maaiveld onder het coulissenlandschap. Bewoners parkeren in een kelder onder het gebouw. De centrale fietsenstallingen voor de bewoners, maar ook voor de winkel, liggen naast de entrees zodat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de fiets. In het ontwerp is ingezet op een diversiteit aan woningtypes. Er zijn studio’s, 2- en 3-kamerappartementen, maar ook een aantal stadswoningen. De woonkamers over de volle breedte van de woning brengen veel woonkwaliteit en contact met buiten via de loggia en grote ramen in de gevel. Door gebruik van verschillende stramienmaten binnen de afzonderlijke delen van het bouwblok is er optimale diversiteit, maar ook repetitie. De verhoging van de oostzijde aan de Terheijdenstraat en het ‘gat’ in de westgevel door het weglaten van 2 appartementen maken het tot een verfijnd bouwblok, ondanks de grote schaal.

Gelaagdheid in gevel en landschap

“We hebben natuurlijk ook te maken met de omgeving”, legt Eefje uit. “Een gebouw moet altijd complementair zijn aan haar omgeving. In het ontwerp heb ik daarom de buitenzijde van het bouwblok ontworpen in baksteen, passend bij het stationsgebied. De belangrijkste architectonische ingreep is het opensnijden van het bouwblok op de kruising van verschillende zichtlijnen. In die snede ligt het voorplein voor de supermarkt. Maar ook het coulissenlandschap wordt daar door middel van de trap met veel vaste planten en grassen al aangekondigd. De gevels in de snede hebben een strakke betonsteen, met een sterke horizontale belijning. Daardoor werkt het perspectief optimaal en ontstaat er een contrast met de metselwerk rastergevel. In de snede zijn ook de binnenhoven zichtbaar met de galerijen. Deze binnenhoven hebben een warme uitstraling door de gevels van hout en zachte kleurtinten van kozijnen en deuren. De beplanting is hier aangebracht in ellipsen en zij vormen een tegenhanger met het sterke lijnenspel van de architectuur en het landschap aan het spoor. De supermarkt aan de Stationslaan en de stadswoningen aan de Terheijdenstraat maken dat het gebouw en haar gebruikers ook een directe relatie aan gaan met het maaiveld. Door de diepere negge spreekt de plint zich subtiel uit, binnen het grotere geheel van het metselwerk raster.