Heilige Hartkerk Roosendaal

De Heilig Hartkerk in Roosendaal is een Rijksmonument en ligt in de wijk Kalsdonk. Toen de kerk in 2002 zijn functie voor de katholieke eredienst verloor, is er gezocht naar een nieuwe functie om het gebouw als hart van de wijk te behouden. Na een haalbaarheidsonderzoek heeft Allee Wonen de herontwikkeling van het kerkgebouw ter hand genomen met een gezondheidscentrum als nieuwe functie. Het centrum bestaat uit een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapie, een kantoor voor thuiszorg, prikpost en een kantoor voor de geestelijke gezondheidszorg.

Het programma is in de lengterichting van de kerk georganiseerd, waardoor de zichtlijn op het altaar vrij gebleven is en de ruimtebeleving overeind blijft. Aan de noordzijde van de kerk is aansluitend op de inpandige invulling een nieuwe uitbreiding in de tuin gemaakt waarin alle kantoorfuncties van de verschillende onderdelen zijn ondergebracht. De grotere therapieruimten en wachtkamers met een geringere daglichteis liggen inpandig in het kerkgebouw.
Verder is daglicht binnengebracht door het gebruik van dakvensters aan de binnenzijde van de zadeldaken en niet zichtbaar vanaf de straat. De centrale middenruimte is opgedeeld in een algemeen publieksdeel en het koor is onderdeel van de apotheek.

De Heilig Hartkerk heeft in 2010 de tweede plaats behaald voor de publieksprijs voor hergebruik van cultureel erfgoed van de provincie Noord-Brabant.

Specificaties

Plaats Roosendaal
Opdrachtgever Allee Wonen
Ontwerp 2005 - 2008
Realiseren 2009 - 2010
Bruto vloeroppervlak 2.160 m²
Functie zorg
Projectteam Taco Tuinhof