Clemensstaete Waalwijk

In opdracht van Chopin Projects b.v. wordt de Sint Clemenskerk in Waalwijk met de naastgelegen pastorie omgevormd tot een unieke woonlocatie. Er zijn door Rothuizen zeventien appartementen ontworpen in de monumentale kerk uit 1897. De uitdaging daarbij was om de buitenzijde nagenoeg volledig intact te laten, conform het advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de verbouwing vooral inpandig te realiseren. De oppervlakte van de appartementen varieert van 56 tot meer dan 100 m², allemaal voorzien van een eigen terras of loggia.

De basis de herbestemming van dit Rijksmonument was het uitgangspunt dat de nieuwe toevoegingen ondergeschikt moet blijven aan het hoofdvolume. Het ontwerp van de appartementen accentueert de lengterichting van het schip, het grootste deel van de kerk. De aandacht wordt bij binnenkomst direct naar het apsis (koor) getrokken. Deze centrale as/zichtlijn van de entree naar het koor vormt de essentie van het ontwerp. De hoge ruimte van vloer tot de gewelven blijft volledig in het zicht, waardoor de ruimtelijkheid van de kerk intact blijft.

Om het exterieur zo volledig mogelijk te behouden en tegelijker tijd te voldoen aan de isolatie eisen voor geluid en temperatuur, worden de appartementen ingepast met een zogenaamde ‘doos‐in‐doos’ constructie, waarbij ook in de woningen kenmerkende details wel zichtbaar blijven.

 

Specificaties

Plaats Waalwijk
Opdrachtgever Chopin Projects b.v.
Ontwerp 2021
Realisatie 2024
Bruto Vloeroppervlakte 2870 m²
Functie wonen
Team Taco Tuinhof, Kees de Jonge, Sietse Kolen, Kevin van der Weijden

Het toren appartement is het meest bijzondere en bestaat uit meerdere lagen die vernuftig rond een kleine woonlift zijn georganiseerd en een bijzondere woonervaring bieden.

Niet alleen de interieur elementen uit de oorspronkelijke kerk, die gebruikt werden bij de eucharistieviering zoals de preekstoel en de altaren, worden waar mogelijk, op hun plaats gelaten of geheel of gedeeltelijk herplaatst, ook de monumentale vloer uit het koor wordt hergebruikt in het nieuwe interieur.

De huidige pastorie uit de jaren ‘60, gelegen naast de kerk, wordt vervangen door nieuwbouw.

In deze nieuwbouw heeft Rothuizen zes kleinere appartementen ontworpen met terras of balkon. De vormgeving van de nieuwe pastorie sluit aan bij het ontwerp van het “kapittelhuis”, een woon en zorgcomplex ontworpen door NB Architecten. Kerk en omliggende nieuwbouw omsluiten een “kloostertuin”, die als rustpunt voor de bewoners zal gaan fungeren. Het historische Clemenspad doorkruist het geheel en bied toegang tot het nieuw woon en de zorggebouw.