Renovatie Zeeuws Museum Zeeuws Museum, Middelburg

Het abdijcomplex van Middelburg huisvest een aantal functies rond een centraal plein. Het Zeeuws Museum is ondergebracht in twee vleugels van het complex dat verder onder meer het provinciebestuur huisvest en twee kerken.

Voorafgaand aan het project “Renovatie Zeeuws Museum” zijn de depots van het museum aangepast aan de huidige eisen en zijn de kantoren gerenoveerd. Het project betrof, naast het uitbreiden en aantrekkelijker maken van de expositieruimten, het verbeteren van de toegankelijkheid, de routing, de beveiliging en de klimatisering.

Het historische complex kent een veelvoud aan vloerniveaus en werd in de oude situatie gekenmerkt door opstapjes, trapjes en een hoofdontsluiting van de verdiepingen via stenen spiltrappen. De routing is door een simpele ingreep aangepast. Dit is gedaan door een nieuw trappenhuis en lift te plaatsen in de knik tussen twee gebouwdelen. Hierdoor konden de verschillende niveaus op een logische manier aan elkaar gekoppeld worden.

Specificaties

Plaats Middelburg
Opdrachtgever Provincie Zeeland
Ontwerp archief en kantoor 2000
Ontwerp museum 2003
Realisatie archief en kantoor 2000-2001
Realisatie museum 2004-2005
Bruto vloeroppervlakte 3.550m² en 2.200 m²
Functie Kantoor, archief en museum
Projectteam Ben Westenburger