Restauratie Plompe Toren Koudekerke

De 15e eeuwse Plompe Toren is een icoon van het eiland Schouwen-Duiveland. Als laatste herinnering aan het verdronken dorp Koudekerke, steekt de toren fier boven de Oosterscheldedijk uit.

Mede door de ligging aan zee, was er door weer en wind veel schade ontstaan aan de Middeleeuwse gevels. De stenen en het voegwerk waren beschadigd door erosie. Het herstel van de gevels is met zorg en maximaal behoud van materiaal uitgevoerd. Er is intensief gezocht naar passende stenen en de juiste samenstelling van de voegmortel. Bij de restauratie zijn de bouwsporen in het muurwerk, zoals de aanzet van de voormalige kerk, gerespecteerd. Het karwei heeft ongeveer vijf maanden in beslag genomen en is op 19 februari jl. opgeleverd.

Rothuizen heeft in opdracht van de Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland het restauratieplan opgesteld, een subsidieaanvraag gedaan bij de Provincie Zeeland en de algehele uitvoering begeleid. Hierbij kwam de kennis en ervaring van Rothuizen met het restaureren van dikwandig metselwerk, zeer goed van pas.

De toren kan er weer decennialang tegenaan. Dagelijks kan men de toren beklimmen en genieten van een wijds uitzicht over de Oosterschelde en Schouwen-Duiveland. In de toren is een permanente expositie van Natuurmonumenten ingericht.

Specificaties

Plaats Koudekerke
Opdrachtgever Stichting Monumenten Schouwen-Duiveland
Realisatie 2019-2020
Functie Expositieruimte van Natuurmonumenten en uitkijkpunt
Team Henk Ruissen en Lennart van der Torren